přeskočit k navigaci »

TISKOVÁ ZPRÁVA: Spuštěna nová podoba internetové encyklopedie Památky a příroda Karlovarska

26.05.2015

zařazeno v kategorii: Novinky, recenze

Karlovy Vary 26. května 2015

Spuštěna nová podoba internetové encyklopedie Památky a příroda Karlovarska

Při příležitosti 6. výročí vzniku projektu internetové encyklopedie Památky a příroda Karlovarska byla v druhé polovině měsíce května 2015 spuštěna nová podoba webových stránek www.pamatkyaprirodakarlovarska.cz. Finanční příspěvek na vytvoření stránek ve výši 100.000 Kč poskytl ze svého rozpočtu Karlovarský kraj prostřednictvím odboru kultury, památkové péče, lázeňství a cestovního ruchu. Samotnou realizaci nového webu provedla špičková společnost 2 M STUDIO s.r.o. z Ostrova.

Nové webové stránky dostaly atraktivní vzhled doplněný funkčními prvky. Především byla zvýšena přehlednost zapsaných hesel. Vytvořeno bylo interaktivní vyhledávání, doplněné tříděním objektů podle typu, stavebního slohu, přístupnosti, památkové ochrany a aktuálního stavu. Vyhledávat lze i podle umělců či měst. Vybrané objekty jsou vypisovány do přehledných tabulek či map. Uživatelsky příznivé prostředí bylo obohaceno možností tisku Průvodce Karlovarskem s vybranými oblíbenými místy a jeho zasílání emailem. Přibyly aktualizované pozvánky na tematické kulturní akce. Stránky budou propojeny s oficiálním destinačním portálem Karlovarského kraje - Živý kraj (zivykraj.cz).

Regionální internetová topografická encyklopedie Památky a příroda Karlovarska vznikla roku 2009 se zaměřením na dokumentaci kulturně-historického a přírodního bohatství Karlovarského kraje. Projekt navazuje na místopisné práce regionálních badatelů, především obsáhlé Topografie Antona Gnirse z let 1927-1933. Encyklopedie dnes obsahuje 1.392 objektů a lokalit s informacemi o jejich historii a popisy, doplněnými 14.298 současnými i historickými dokumentačními fotografiemi a videoprezentacemi. Žádný region České republiky nemá takto detailně zmapované památky, navíc v podobě neomezeně přístupné webové prezentace. Roční návštěvnost stránek je více než 100.000 čtenářů. Projekt slaví úspěch i na sociální síti Facebook, kde má k dnešnímu dni 4.046 fanoušků. Encyklopedie získala několik ocenění, mezi nejvýznamnější patří 1. místo ve 4. ročníku celostátní soutěže MÁ VLAST V SRDCI EVROPY, pořádané Památkovou komorou České republiky.

Autor encyklopedie, Jaroslav Vyčichlo, se podílí rovněž na řadě dalších regionálních projektů. Mezi nejvýznamnější patří tvorba textů a komentovaných videoprezentací objektů v sekcích „Ohrožená památka“ a „Zachráněná památka“ v rámci XI. - XV. ročníku soutěže Stavby Karlovarského kraje, tvorba textů pro oficiální informační webový portál Infocentra města Karlovy Vary, či spolupráce při tvorbě propagačních videoprezentací montánních památek v rámci nominace Regionu Krušnohoří/Erzgebirge na seznam UNESCO. Rovněž spolupracuje s dalšími zájmovými weby, poskytuje sebrané materiály autorům publikací z oblasti naučné či místopisné literatury a spolupracuje s městy, obcemi a neziskovým sektorem při záchraně a dokumentaci kulturně-historický a přírodních památek.

Webové stránky projektu můžete navštívit na adrese: www.pamatkyaprirodakarlovarska.cz

Jaroslav Vyčichlo

Památky a příroda Karlovarska
e-mail: vycichlo.jaroslav@gmail.com
Rosnice 4, 360 17
Karlovy Vary

Partneři Památky a příroda Karlovarska

Svatobor - kostel Nanebevzetí Panny Marie |
Teplá - premonstrátský klášter |
Tisová - Rohrův mlýn |
Dobrá Voda - klášter Matky Boží Nový Dvůr |
Kyselka - Mattoniho villa |
Teplá - premonstrátský klášter |
Spálená - zámek Nový Dvůr |
Jáchymov - rozhledna na Klínovci |
Rybáře - kostel sv. Urbana |
Hřebeny - hrad a zámek Hartenberg |
Karlovy Vary - Národní dům |
Partneři Památky a příroda Karlovarska |

TISKOVÁ ZPRÁVA (64.5 KB, doc)

« další aktuality z kategorie Novinky, recenze

« zpět na seznam aktualit

© Památky a příroda Karlovarska 2009-2015 | autor: Jaroslav Vyčichlo | kontakt: vycichlo.jaroslav@gmail.com
creativecommons.org Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko TOPlist
Nová podoba webových stránek vznikla za finančního přispění Karlovarského kraje
Web vytvořilo Vertical Images s.r.o.

pamatkyaprirodakarlovarska.cz

Památky a příroda Karlovarska